Buikvet en heupvet; appels en peren vergelijken

In theorie is afvallen simpel: wie meer calorieën verbruikt dan binnenkrijgt, valt af. Maar in de praktijk blijkt dit niet zo eenvoudig: veel mensen krijgen namelijk meer calorieën binnen dan ze nodig hebben. Met overtollige kilo’s als gevolg.

Calorieën (eigenlijk spreken we tegenwoordig van joules) geven aan hoeveel energie vrijkomt bij de vertering van voedingsmiddelen. Hiervoor bestaan uitgebreide tabellen, maar je kunt het ook terugvinden op het etiket van verpakte voedingsmiddelen. Zo levert een volkorenboterham ongeveer 74 kilocalorieën (kcal). Met die energie kun je bijvoorbeeld een klein halfuurtje wandelen.

Overschot = reserve = vet

In de ideale situatie is er een zeker evenwicht tussen de opname en het verbruik van het aantal calorieën. Dan blijven we mooi op gewicht. Als we voortdurend meer energie (calorieën dus) binnenkrijgen dan we verbruiken, houden we calorieën ‘over’. Ons lichaam slaat dit op als reserve, meestal als vet in de buikholte of rond de heupen. Gevolg: we dijen uit. Het is niet alleen op de weegschaal te merken, maar ook in de omvang van de taille. Voor een preventief onderzoek ging ik een keer helemaal door een mri-scanner. Ik schrok toen ik zag hoeveel zich in mijn buikholte bevond. Buikvet (appelmodel) is schadelijker voor onze gezondheid dan heupvet (peermodel).

Overtollige kilo’s kwijt

Voor een (blijvend) gezond gewicht zullen we dus moeten zorgen voor een beter evenwicht in die calorieënbalans. De nodige pondjes kwijtraken, lukt alleen als je een poosje méér calorieën verbruikt dan je binnenkrijgt. Meestal komt dat neer op minder eten en meer bewegen.

Met wandelen en fietsen verbrand je al veel energie: ruim 200 kcal per uur. Als je daarnaast 200 kcal minder eet, bespaar je dus al 400 kcal. Als je dat dagelijks doet, raak je die overtollige kilo’s geleidelijk kwijt!

Op je smartphone staat meestal een stappenteller geïnstalleerd. Het laat zien hoe veel (of hoe weinig) je beweegt. Ik ben er erg van geschrokken hoe weinig ik bewoog…

Stan

Stan

Happy Weight Personal in één oogopslag:

  • ontwikkeld door Nederlandse deskundigen
  • positief beoordeeld door het Voedingscentrum
  • vergoeding door veel zorgverzekeraars
  • geen jojo-effect door gezonde leefstijl
  • meer dan 74.500 tevreden klanten